Co najszybciej obniża cholesterol?
Spis treści
ToggleCo najszybciej obniża cholesterol?
Zaraz, jak to możliwe, żeby szybko obniżyć cholesterol? Wydaje się, że skoro jego poziom wzrasta przez lata, to i obniżenie powinno potrwać. Na szczęście, istnieją pewne produkty i nawyki, które mogą realnie przyspieszyć ten proces. Przede wszystkim zdrowa dieta to klucz do obniżenia cholesterolu. Ale nie każda, tylko taka bogata w błonnik, zdrowe tłuszcze i związki obniżające poziom cholesterolu LDL.
- Błonnik rozpuszczalny – Badania pokazują, że już spożywanie 5–10 gramów błonnika dziennie może obniżyć cholesterol LDL. Produkty takie jak owsianka (1 porcja = 3 g błonnika rozpuszczalnego), jabłka, cytrusy i marchew to bogate źródła tego błonnika.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – Są jednym z najskuteczniejszych składników w walce z wysokim cholesterolem. Można je znaleźć w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela czy sardynki. Zaleca się spożywanie ryby dwa razy w tygodniu.
- Sterole i stanole roślinne – Niby mało popularne, ale to substancje występujące w roślinach, które pomagają zredukować wchłanianie cholesterolu. Margaryna wzbogacona sterolami (2 g steroli dziennie) może znacząco obniżyć poziom cholesterolu.
- Awokado – Jest skarbnicą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Możesz dodawać 1/2 awokado do sałatek lub kanapek, a efekty zobaczysz szybciej, niż się spodziewasz!
Czego nie wolno jeść przy wysokim cholesterolu?
Powiedzmy to sobie jasno: nie wszystko, co smaczne, jest dobre dla naszego zdrowia. Jeśli masz wysoki cholesterol, są pewne produkty, które po prostu musisz odstawić na bok, choćby były pyszne i kusiły.
- Tłuszcze nasycone – Największy grzesznik w kwestii cholesterolu! Znajdziesz je w maśle, smalcu, tłustym mięsie oraz przetworzonych produktach. Warto wybierać oliwę z oliwek czy olej rzepakowy.
- Czerwone mięso – Wieprzowina i wołowina zawierają dużo tłuszczów nasyconych. Przeciętna porcja 100 g zawiera aż 7–8 g tłuszczu, z czego połowa to tłuszcze nasycone. Lepiej wybierać chude mięso drobiowe lub ryby.
- Produkty przetworzone – Chipsy, fast food i słodycze zawierają tłuszcze trans, które są niezwykle niebezpieczne dla serca. One nie tylko podnoszą poziom cholesterolu LDL, ale obniżają HDL!
- Sery żółte i pełnotłuste produkty mleczne – To kolejny wrogi składnik w diecie osób z wysokim cholesterolem. Zawierają sporo tłuszczu nasyconego – przykładowo 100 g sera żółtego to aż 30 g tłuszczu.
Co pić na obniżenie cholesterolu?
Woda i zdrowe napary mogą czynić cuda dla naszego organizmu. Ale co pić, gdy cholesterol jest problemem? Czy można działać na cholesterol za pomocą samego napoju? Otóż tak! Istnieje kilka napojów, które regularnie spożywane mogą przynieść znaczną ulgę.
- Herbata zielona – Badania sugerują, że polifenole w zielonej herbacie mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Wypijanie 2–3 filiżanek dziennie jest idealnym wsparciem.
- Sok z granatu – Granaty są pełne antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL. Codziennie wypij 150 ml świeżego soku z granatu, a efekty mogą cię pozytywnie zaskoczyć.
- Napar z hibiskusa – To niepozorna roślina, ale jej kwiaty zawierają antocyjany, które obniżają cholesterol i chronią naczynia krwionośne. Hibiskus można pić jako herbatę (jedna filiżanka dziennie).
- Sok z cytryny – Cytryna, dzięki zawartości witaminy C i antyoksydantów, pomaga w rozpuszczaniu cholesterolu. Warto zacząć dzień od szklanki wody z cytryną, szczególnie przed śniadaniem.
Co jeść na śniadanie przy wysokim cholesterolu?
Śniadanie jest fundamentem zdrowej diety, zwłaszcza jeśli mamy problem z cholesterolem. Odpowiedni dobór składników już od rana wpływa pozytywnie na nasz organizm.
- Owsianka – Nie ma nic lepszego na śniadanie niż miska owsianki. 50 g płatków owsianych dostarcza około 3 g błonnika rozpuszczalnego, co wspomaga obniżanie cholesterolu. Można dodać do niej owoce jagodowe i łyżeczkę miodu dla smaku.
- Jogurt naturalny z owocami – Unikaj jogurtów smakowych. Zamiast tego wybierz 200 g jogurtu naturalnego i dodaj do niego truskawki lub maliny, które obniżają poziom cholesterolu LDL.
- Chleb pełnoziarnisty z awokado – Awokado na kromce pełnoziarnistego chleba to świetny wybór na śniadanie. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, a chleb błonnika.
- Jajka – Owszem, jajka zawierają cholesterol, ale według badań umiarkowane spożycie nie wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Jajko na miękko czy jajecznica na oliwie mogą być bezpieczne.
Co na obiad, aby obniżyć cholesterol?
Obiad to idealna okazja, by dostarczyć organizmowi sporej ilości warzyw, zdrowych białek i tłuszczów.
- Łosoś pieczony – Łosoś jest pełen kwasów omega-3, a pieczony zamiast smażonego jest lekki i zdrowy. 150 g łososia to około 1,5 g omega-3. Dodaj do tego pieczone warzywa jak marchewkę i brokuły.
- Kasza bulgur z warzywami – Bulgur to świetna alternatywa dla ryżu, a zawiera dużo błonnika. Połącz ją z warzywami, takimi jak papryka, cukinia i pomidory.
- Sałatka z ciecierzycą i warzywami – Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny i jest pełna błonnika. Jedna filiżanka ciecierzycy to aż 12 g błonnika! Połącz z sałatą, ogórkiem, pomidorem i oliwą.
Co jeść na kolację, żeby obniżyć cholesterol?
Na kolację wybierzmy coś lekkiego, ale wartościowego, by nie przeciążyć organizmu na noc, ale jednocześnie dostarczyć cennych składników obniżających cholesterol.
- Sałatka z awokado i orzechami włoskimi – Orzechy włoskie, dzięki kwasom omega-3, wspomagają obniżenie cholesterolu. Dodaj do sałatki awokado, sałatę i łyżkę oliwy z oliwek.
- Zupa warzywna – Lekka zupa na bazie marchewki, selera i brokuła. Dodaj czerwoną soczewicę dla błonnika. Taka zupa jest niskokaloryczna, sycąca i zdrowa.
- Twarożek z ziołami i pełnoziarnistymi krakersami – Twarożek dostarcza białka, a zioła, takie jak pietruszka, koperek i szczypiorek, są źródłem witamin.

Czy można pić kawę przy wysokim cholesterolu?
Kawa to temat dość kontrowersyjny. Sama kawa, jeśli jest bez cukru i śmietanki, nie ma dużego wpływu na cholesterol. Jednak sposób, w jaki ją przygotowujemy, może już mieć znaczenie.
- Unikaj kawy gotowanej i parzonej po turecku – Kawa taka zawiera cafestol, który może podnosić poziom cholesterolu. Jeśli uwielbiasz tę formę kawy, ogranicz ją do minimum.
- Kawa filtrowana – Najlepiej wybierać kawę filtrowaną, ponieważ filtr zatrzymuje cafestol. Filiżanka takiej kawy raz dziennie jest bezpieczna.
- Unikaj dodatków – Cukier, syropy smakowe i śmietanki podnoszą kaloryczność kawy i mogą wpływać negatywnie na zdrowie.

Jak pozbyć się zajada w 1 dzień?

Cukrzyca w ciąży - normy
Zobacz również

Najpiękniejsze dekoracje świąteczne
2024-11-29
Jak ładnie pomalować bardzo krótkie paznokcie?
2024-11-22